Wat is beter: climate control of airco?

Wat is climate control eigenlijk?

In Noord-Europa beschikken veel woningen niet over een airco. Of we schaffen er pas eentje aan tijdens een bloedhete zomerdag. Onze personenauto’s daarentegen, zijn in 95% van de modellen wél standaard uitgerust met een airco of climat control airco. Een airco blaast koude lucht de ruimte in. Bij een climate control airco stel je de temperatuur éénmalig van tevoren in. De climate control houdt de ruimte automatisch constant op dezelfde temperatuur. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Het verschil tussen climate control en airco

Een airco blaast koude lucht ongeacht de temperatuur binnen of buiten. Je kunt een airco ook instellen om warme lucht naar binnen te blazen. De sterkte waarmee de ventilator blaast, bedien je handmatig. Een climate control stel je in op de door jouw gewenste temperatuur. Het geautomatiseerde systeem werkt op basis van sensoren. Afhankelijk van de temperatuur buiten, zal de climate control de ruimte afkoelen of juist verwarmen. De ventilator werkt automatisch. Zo blijft de temperatuur altijd precies zoals jij dat wenst.

Climate control versus airco in de auto

Op een zomerse dag stap je in een snikhete auto. Snel zet je de airco aan en rijden maar. Eerst ben je blij dat het lekker afkoelt, maar na verloop van tijd zit je met kippenvel achter het stuur. Je stelt de ventilator bij naar een wat lagere blaaskracht of zet de airco uit, totdat het weer te warm is. Dan herhaalt dit ritueel zich opnieuw.
Met een climate control auto heb je geen last van dit wisseleffect. De auto blijft automatisch op de door jou ingestelde temperatuur. Er zijn zelfs climate control auto’s waar je, per passagier, verschillende temperatuur zones instelt. Ook zijn er speciale apps waarmee je de climate control op afstand bedient. Hartstikke handig dus.


Bestaat er ook climate control in huis?

Climate control in huis is geen overbodige luxe. Volgens het RIVM isoleren we onze huizen steeds beter. Hierdoor gaat de ventilatie achteruit en hoopt vocht en luchtverontreiniging zich juist op. Een slecht binnenmilieu kan flink wat gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan vermoeidheid, luchtwegproblemen en hoofdpijn. Een climat control huis biedt uitkomst.
Bij een climate control huis regel je niet alleen de temperatuur automatisch, maar ook de ventilatie en isolatie. Er zijn climate control systemen die de thermostaat met bijvoorbeeld het ventilatiesysteem laten communiceren. Maar ook complete wand- en vloersystemen waarin de climate control geïntegreerd is. Wil je ook een geautomatiseerd binnenmilieu? Een specialist kan je informeren over de meest geschikte oplossingen voor jouw woning.

Plus- en minpunten climate control en airco

Je keuze voor airco of een climate control, hangt af van diverse factoren. We zetten de voor- en nadelen van climate control en airco op een rij:

  • Een groot voordeel van climate control in huis ten opzichte van een airco, is dat je geen energie meer verspilt. Een airco kun je vergeten uit te zetten, waardoor je onnodig lang energie gebruikt.
  • Omdat de temperatuur constant blijft met een climate control, bespaar je op je energierekening. Een constante temperatuur creëer je niet met een airco.
  • Climate control systemen zijn op afstand te bedienen met een app. Hierdoor kun je voordat je in de auto stapt, of thuiskomt, de ruimte al lekker opwarmen of juist afkoelen. Er zijn ook airco’s bedienbaar met een app, maar deze moet je wel handmatig uitzetten wanneer het te koud wordt.
  • Met een climate control huis verbeter je de luchtvochtigheid binnenshuis. Hierdoor voorkom je schimmelvorming en verminder je gezondheidsrisico’s. Dit is niet mogelijk met een airco.
  • De aanschaf van auto’s met climate control en climate control systemen voor in huis, zijn hoger dan de kosten voor een auto met airco of een losse airco unit voor thuis.
  • De overheid stimuleert particuliere investeringen in duurzame energie. Kies je voor een climate control met warmtepomp? Dan kun je via de ISDE-regeling geld terugkrijgen.

Er zijn veel verschillen tussen airco’s en climate control systemen. Laat je dus vooraf goed informeren over de mogelijkheden. Met de juiste informatie kom je tot een weloverwogen keuze die past bij jouw wensen. Wat is nu beter, een airco of climate control? Uiteindelijk hangt dit van je persoonlijke voorkeuren af.