Warmtepomp

Verwarming van uw huis waarbij de warmtepomp de warmte onttrekt uit grondwater.©MaFiFo - Fotolia

Een warmtepomp als verwarmingssysteem is een uitstekend middel om energie te besparen en tegelijkertijd uw leefklimaat te beheersen.

Met een warmtepomp kunt u uw woning energiezuinig voorzien van verwarming en warm water. Deze warmte onttrekt de warmtepomp aan zijn omgeving. Dat kan zijn uit bijvoorbeeld lucht, grondwater, de bodem of afvalwarmte. In de zomer kan een omkeerbare warmtepomp de woning ook koelen.

De warmtepomp wordt aangedreven door duurzame energie en daarmee kunt u tot 50 procent besparen op uw huidige energierekening. De prijs van een warmtepomp is nog behoorlijk hoog, maar een warmtepomp gaat wel jarenlang mee en verlaagt uw energierekening. U verdient uw investering dus stap voor stap terug. Een warmtepomp is bovendien zeer betrouwbaar en milieuvriendelijk.

Systeem met warmtepomp

Of u nu in een nieuwe woning of in een bestaand huis woont: de aanleg van een systeem met warmtepomp is niet altijd even gemakkelijk. Het is daarom belangrijk dat u zich vooraf goed laat inlichten over de mogelijkheden in en rond uw woning. Een importeur, monteur of installateur die ervaring heeft met de installatie van een warmtepomp kan u vertellen welke keuzes u het beste kunt maken voor de aanleg van uw warmtepomp, en kan u tevens informatie verschaffen op het gebied van garantie en onderhoud.

In principe is de warmtepomp het tegenovergestelde van de koelkast zoals u die in huis heeft. Waar deze binnenin zorgt voor koelte en de warme lucht buiten houdt, zorgt de warmtepomp juist voor warmte naar buiten en voert deze de koele lucht af. Voor de verwarming van een huis hanteert een warmtepomp ongeveer hetzelfde principe als de koelkast hanteert voor het koelen. De warmtepomp onttrekt alleen warmte aan bijvoorbeeld bodemwater.

Warmtepomp in uw bestaande woning

Warmtepomp met splitunit.© lamax - FotoliaIn de warmtepomp bevindt zich een vloeistof die op lage temperatuur verdampt. Wanneer het bodemwater langs de verdampte vloeistof geleid wordt, neemt de vloeistof de warmte die bij het verdampen ontstaan is op. De warmtepomp drukt damp en vloeistof samen, waardoor de temperatuur stijgt. Het daardoor verhitte water gaat vervolgens richting verwarmingssysteem en geeft daaraan de warmte weer af.

Begin september 2008 is de subsidieregeling ‘Duurzame warmte’ van kracht geworden. U kunt tot en met dit jaar subsidie aanvragen voor uw zonneboiler, uw warmtepomp of uw micro-warmte krachtketel in uw bestaande woning.

Wellicht ook een interessant artikel voor u: Investeringsaftrek (subsidie) voor airco

Ga terug naar het menu: Airco thuis.