Serverruimte koeling

Klimaatbeheersing speelt een belangrijke rol bij het koelen van geautomatiseerde apparatuur zoals computers in een bedrijf. Door de juiste temperatuur te realiseren zorgt u ervoor dat uw apparatuur langer meegaat en niet voortijdig kapot gaat. De serverruimte koeling is erg belangrijk omdat de apparatuur die er staat vaak een essentieel onderdeel van de organisatie is.

Klimaatbeheersing is erg belangrijk bij het koelen van geautomatiseerde apparatuur zoals computers.© Een gewone airco gebruiken voor het koelen van de serverruimte is niet optimaal. Dat komt onder andere door 2 factoren:

  • Ook in de winter moet de serverruimte gekoeld worden. Een gewone airco is daarop niet ingesteld.
  • Veel airco’s regelen automatisch de luchtvochtigheid in de omgeving. Ideaal voor de mens is een luchtvochtigheid tussen de 40% tot 60%. Computers en andere geautomatiseerde apparatuur produceren geen vocht. Daarom is het belangrijk dat u een aircosysteem aanschaft, dat zo weinig mogelijk ontvochtigt. Daar houden fabrikanten van serverruimte koelinstallaties rekening mee.

Als u niet zorgt voor voldoende serverruimte koeling is het mogelijk dat er problemen ontstaan door de hitte die veroorzaakt wordt door de aanwezige computerapparatuur. Een te hoge temperatuur en de warmte die tegelijkertijd ontstaat kan vaak niet weg. Als gevolg is het in de serverruimte koeling vaak erg benauwd en voelt het klimaat onprettig aan. Het risico voor uw apparatuur ontstaat door oververhitting.

Oververhitting

Serverruimte koeling is erg precies. Daarom heeft u een specialist nodig als u een serverruimte koeling wilt installeren.©ktsdesign - FotoliaOververhitting van de serverruimte kan zorgen voor storing, slijtage of uitval van uw apparatuur. Daarmee kan de nachtmerrie van elk bedrijf realiteit worden: dataverlies! Investeren in serverruimte koeling is daarom ook geen overbodige luxe. Serverruimte koeling meet erg nauw. U zult daarom een specialist moeten inhuren, die berekent welk type serverruimte koeling u nodig heeft en welk systeem voor u voldoet en tevens voordelig is.

Lekkage

Als u besluit serverruimte koeling in de vorm van een klimaatinstallatie aan te schaffen, is het belangrijk dat u zich beseft dat er vloeistoffen in de installatie bevinden. Mocht er sprake zijn van lekkage of dient er water afgevoerd te worden, dan is belangrijk dat de vloeistoffen niet op of in uw apparatuur terecht komen. De ventilatie zelf dient ook niet direct op uw apparatuur plaats te vinden. Let u daarom op dat u de serverruimte koeling een goede plek geeft en overweeg of die plek aan alle voorwaarden voldoet.

Voor serverruimte koeling kunt u het beste werken met een precisie airconditioner, omdat uw serveruimte immers optimaal gekoeld dient te worden. Dit type serverruimte koeling zorgt voor een uitgebalanceerde samenstelling van de gekoelde lucht. Vocht en stof worden gefilterd en de temperatuur wordt op een gelijkmatig niveau gehouden. Verder is deze serverruimte koeling specifiek ontwikkeld om continu in bedrijf te zijn.

Ga terug naar het hoofdmenu: Airco in bedrijven.