Vriestechniek

Vriestechniek is het invriezen van producten om zo het bederven van producten tegen te gaan. Dit doe je bijvoorbeeld door het verpakken van het product in ijs. Vriestechniek is dus een belangrijk proces in verschillende branches. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, groothandel, transport, ziekenhuizen, laboratoria, enz.

Bij vriestechniek houd je de producten op een contstante temperatuur

Als het gaat om levensmiddelen is vriestechniek vanuit hygiƫnisch oogpunt heel erg belangrijk om de juiste temperatuur te realiseren voor de opslag van producten en de temperatuur constant te houden. Ook de snelheid van het invriezen speelt hierbij een rol.

Vriescellen en andere vriessystemen

Een voorbeeld van vriestechniek is het bewaren van levensmiddelen in ijs

De transport van ingevroren producten gaat bij vriestechniek voornamelijk via koel- en vriescellen. Veel koel- en vriescellen kunt u bij verschillende producenten op maat laten maken.

Naast vriescellen zijn er nog andere manieren om voedingsmiddelen in te vriezen en optioneel te transporteren. Hierbij gaat het om invriezen van grote hoeveelheden zoals meelproducten (bijvoorbeeld pasta en brood), gevogelte, vis, vlees, groente en meer. Andere systemen waarmee invriezen kan:

  • Vriessystemen op maat: afhankelijk van het product dat u wilt invriezen, maakt de producent voor uw product een vriessysteem op maat.
  • Spiraalvriezers en invriestunnels: Speciaal voor het snel invriezen van producten, bijvoorbeeld direct na het bakken of voor vlees.
  • Plaatvriezers: speciaal voor platte producten. De voedingsmiddelen worden hierbij tussen twee platen samengedrukt. Producten die hiervoor geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld gebak en visfilets.

Vriestechniek en de wet

Vriestechniek installaties dienen te voldoen aan de hedendaagse wettelijke eisen. Meer lezen over de wettelijke eisen van koel- en vriestechniek.

IQF-Procedure bij vriestechniek

Let erop dat er bij het invriezen van de levensmiddelen wordt gewerkt volgens de IQF-procedure. IQF staat voor individually quick frozen wat letterlijk individueel snel gevroren betekent. Deze procedure garandeert dat de smaak, de structuur en de versheid van uw producten optimaal bewaard blijft. Er werd eerder in het artikel al gesproken over het belang van de snelheid van het invriezen. Hiervan kunt u ook op aan bij de IQF-procedure. Bovendien bent u ervan verzekerd dat de producten niet aan elkaar vastkleven. Door het gebruiken van spiraalvriezers en invriestunnels minimaliseert men het productverlies. Daarnaast worden de producten met zorg behandeld. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een gelijkmatige luchtstroom en het kunnen instellen van verschillende luchtsnelheden.

Vriestechniek en besparen op energie

Vriestechniek is een dure post voor veel bedrijven. Vaak is 80% van de energierekening voor vriestechniek.

Als u een koel- en vriessysteem voor uw bedrijf nodig heeft dan weet u hoeveel energie dit kost. Vaak beslaat de vriestechniek in het bedrijf de energierekening voor 80%. Hoe bespaart u op de energierekening?

  • Controleer uw computer-besturingssystemen: Systeemwaardes zijn met de juiste besturingstechnieken makkelijk aan te passen zodat u drukverschillen snel kunt reduceren en gebruik kunt maken van de daluren (goedkope nachtstroom).
  • Controleer het systeemontwerp: Er zijn systemen waarmee u 25% minder energie verbruikt.
  • Zijn uw regelorganen up-to-date? Door het gebruik van moderne technieken zoals elektronische expansieventielen, energiezuinige koelers en drukregelaars bespaart u energie.
  • Zorg ervoor dat u natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak en CO2 kiest.

Meer lezen over koeltechniek.

Ga terug naar de startpagina van airco-klimaatbeheer.nl.