Airconditioning kopen

Wellicht woont u onder een platdak of woont u op het zuiden. Dan kan het goed zijn dat de zomerse temperaturen u soms teveel worden. Een uitgekiend airconditioning systeem voor het gehele jaar is wellicht een goede keuze. Bij de aankoop van een airconditioning komt in ieder geval heel wat kijken.

Voor elke ruimte is het tegenwoordig mogelijk een passende airconditioning aan te schaffen.© Ion Popa - FotoliaTegenwoordig is er voor elke ruimte een passende en betaalbare airconditioning verkrijgbaar. Voor kleine ruimtes zijn er de kamerkoelers en splitsystemen. In de grotere ruimtes kan een centrale airconditioning benodigd zijn. Daarvoor zijn luchtkanalen nodig en de bijkomende bouwkosten daarvan kunnen flink oplopen. Een individueel airconditioning systeem per ruimte kan dan voordeliger uitvallen. Het ene merk airconditioning is overigens het andere niet, wanneer het om de techniek van de airconditioning gaat. Laat u dan ook goed adviseren door een deskundige. Het is bovendien handig om na te vragen of de onderdelen van uw airconditioning te allen tijde op voorraad zijn.
Bij een slechte airconditioning merkt u dat de airconditioning slecht koelt, veel lawaai maakt en vaak last heeft van storingen.

Onderhoud airconditioning

Vraag een monteur bij de jaarlijkse controle van uw airco of het filter nog schoon genoeg is. ©Cyril Comtat - Fotolia

Wanneer u dagelijks gebruik maakt van uw airconditioning moeten de filters maandelijks gecontroleerd worden. U kunt een vervuilde filter schoonmaken met een stofzuiger of uitwassen. Uw dealer kan bij het jaarlijkse onderhoud van de airconditioning bepalen of het filter vervangen moet worden.

Tip

Voor het vinden van een reparateur voor uw airco kunt u het trefwoord airco of bijvoorbeeld aircoservice en uw woonplaats invullen in een van onze bedrijvengidsen zoals Uw-adres, Faxgids of Web2day. Zo vindt u snel een passend bedrijf bij u in de buurt.


Reparatie van uw airconditioning

Wanneer uw airconditioning niet naar behoren werkt, kan het vervangen van een defecte zekering genoeg zijn. Het probleem kan ook zitten in de beveiliging of de instelling van de thermostaat. Verder is het mogelijk dat een vervuild filter of condensor de werking van uw airconditioning nadelig beïnvloedt. Let op: het openen van de apparatuur kan gevaarlijk zijn in verband met onder elektrische spanning staande onderdelen van de airconditioning. Bovendien is het werken met koudemiddel alleen toegestaan aan een erkend STEK installateur.

Levensduur airconditioning

Het werken met koudemiddel is alleen toegestaan door een erkend STEK-installateur.©Stanislav Komogorov - FotoliaDe levensduur van uw airconditioning hangt af van de gebruiksfrequentie en of er regelmatig vakkundig onderhoud wordt gepleegd. Algemeen kan worden gesteld, dat de levensduur van een airco minimaal tien jaar is. Zeker als de installatie regelmatig wordt onderhouden door gekwalificeerde technici.

Regels en wetten airconditioning

De airco moet door een STEK-erkend installateur onderhouden worden.©2006 James Steidl James Group Studios inc.

In Nederland dient elk elektrisch apparaat te voldoen aan en aangesloten te worden volgens de plaatselijke voorschriften van het bedrijf dat de energie levert. Daarnaast valt airconditioning onder de Regeling Lekdichtheid Koelinstallaties (RLK). Dit houdt in dat de airco aangelegd en onderhouden dient te worden door een STEK-erkend installateur. Voor de verplaatsbare airconditioner geldt dit (nog) niet. Let ook op de milieu-aspecten van het gebruikte koudemiddel.

Lees meer over de luchtvochtigheid in huis en waarom airconditioning zo fijn kan zijn.

Ga terug naar het menu: airco thuis.