VRV-systeem

Het zogenaamde VRV-airconditioning systeem (variable refrigerant flow-airconditioning = variabel koudemiddel volume) gebruikt u als u de temperatuur en de lucht in meerdere ruimtes wilt reguleren. Een buitenunit wordt dan verbonden met 32 binnenunits.

Voor het verkoelen of verwarmen van de verschillende ruimten wordt er daarvoor slechts één koudemiddelcircuit gebruikt. U heeft drie mogelijkheden met een VRV-airconditioning systeem:

  • koelen;
  • koelen óf verwarmen door middel van een warmtepomp;
  • koelen en verwarmen tegelijkertijd met het Heat Recovery Ventilation-systeem.

Koelen met het VRV-systeem

Wellicht is er in uw bedrijf al een verwarmingssysteem aanwezig. Dan is een VRV-systeem dat alleen koelt voldoende. U kunt per ruimte de toevoer van gekoelde lucht zelf reguleren.

Koelen of verwarmen met het VRV-systeem

Koelen of verwarmen door middel van een warmtepomp komt dan van pas als u een ruimte verwarmd waar de warmtepomp functioneert als bijverwarming. Ook bij dit VRV airconditioning systeem kunt u per ruimte de toevoer van verwarmde of gekoelde lucht reguleren. Let er wel op dat u moet kiezen om de ruimten te koelen of te verwarmen. Wilt u dit allebei tegelijkertijd dan dient u een Heat Recovery systeem aan te schaffen.

Koelen en verwarmen tegelijk met het Heat Recovery Ventilation-systeem

Het HRV-airconditioning systeem (Heat Recovery Ventilation) is een airconditioningssysteem dat warmte terugwint via de energie die verloren gaat vanwege de ventilatie. De warmte, airco en ventilatie kunnen automatisch bestuurd worden. Dit systeem wisselt de warmte tussen de verschillende ruimten uit. Als u de warmtepomp gebruikt als hoofdverwarming, komt dit VRV airconditioning systeem goed tot zijn recht. Ook bij dit systeem kunt u de luchtvochtigheid en temperatuur per ruimte reguleren. U kunt bij dit VRV airconditioning systeem de ene ruimte koelen terwijl u de andere ruimte verwarmd.

Met het koelen of verwarmen met behulp van de warmtepomp en het Heat Recovery systeem kunt u in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Ga terug naar het hoofdmenu: Airco in bedrijven.