Veteranenziekte

Legionella is de bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De symptomen van de veteranenziekte kunnen variëren; van een mildere vorm, waarbij u flink verkouden bent, tot een ernstige griep of zelfs longontsteking.

De veteranenziekte werd ontdekt in 1976 in de Verenigde Staten (Philadelphia). De veteranenziekte heeft zijn naam te danken een reünie van oud Vietnam strijders, die allen in hetzelfde hotel logeerden. Een groot aantal veteranen liep een ernstige longontsteking op, welke na onderzoek afkomstig bleek uit het water. Dat water bleek besmet met een tot op dat moment onbekende bacterie: legionella pneumophila. Sindsdien wordt de ziekte die door legionella veroorzaakt wordt ‘de veteranenziekte’ genoemd.

De legionella bacterie bevindt zich in stilstaan water met een temperatuur die tussen de 20 en 55 graden Celsius ligt.©Sebastian Kaulitzki - Fotolia

De grootste uitbraak van de veteranenziekte in Nederland vond in 1999 plaats tijdens de West-Friese Flora in Bovenkarspel. Deze flora organiseert jaarlijks een grote bomen-, planten-, bollen-, en bloemententoonstelling. Op de Flora werd de veteranenziekte verspreid door een met legionella besmette whirlpool van een standhouder. Tijdens de uitbraak van de veteranenziekte kwamen 32 mensen om het leven en werden meer dan 200 bezoekers ernstig ziek. In 2010 ontvingen de nabestaanden een schadevergoeding van de bubbelbadhouders die toentertijd eigenaar waren van de besmettingshaard.

Uitbraak veteranenziekte heden

Tegenwoordig komt de veteranenziekte niet meer veel voor in Nederland. Jaarlijks raken er ongeveer 50 mensen geïnfecteerd met de veteranenziekte. In veel gevallen hebben de mensen de veteranenziekte dan in het buitenland opgelopen. Het behandelen van de veteranenziekte is gemakkelijk. Bent u besmet met de veteranenziekte? Met een antibiotica-kuur die uw huisarts voorschrijft, bent u er snel weer bovenop. De veteranenziekte is alleen dan gevaarlijk als u deze niet behandeld.

Legionella is de bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt. Lees meer over de legionella besmetting.

Ga terug naar het hoofdmenu: Airco thuis.