Covid Corona virus

Je hoort het veel voorbij komen, nieuwsitems over de verspreiding van corona aerosolen en de luchtvochtigheid. Maar hoe werkt dit nu precies? In de lucht die we allemaal inademen is altijd waterdamp aanwezig. Het percentage vocht in de lucht noem je relatieve luchtvochtigheid. In de winter, bij lage temperaturen, is de lucht altijd droger dan in de zomer. Virussen zijn blij met een lage luchtvochtigheid, omdat ze in een droge omgeving langer overleven. Een lage luchtvochtigheid zorgt zo voor een hogere besmettingskans.

 

Luchtvochtigheid en corona

Het RIVM zegt dat we de luchtvochtigheid in onze huizen en werkplekken tussen de 40% tot 60% moeten houden om de verspreiding van corona aerosolen tegen te gaan. De druppeltjes of aerosolen, die we voornamelijk verspreiden door te niezen, blijven in afgesloten ruimtes rondzweven of dalen neer op gebruiksvoorwerpen. Is de luchtvochtigheid hoog? Dan komen de aerosolen niet ver en slaan neer op de grond. Is de relatieve luchtvochtigheid beneden de 40%? Dan blijven de corona aerosolen langer besmettelijk.  Je meet de luchtvochtigheid binnen met bijvoorbeeld een hygrometer.

Ventilatie en COVID-19

Door te ventileren, drijven we vuile lucht af en laten we frisse lucht binnen. De UvA deed onderzoek naar de druppeltjes die we produceren wanneer we praten en hoesten. In een slecht geventileerde duurt het tot 5 minuten voordat het aantal druppeltjes halveert. In een geventileerde ruimte duurt dit 2,5 minuten. Maar zet je een raam en deur open? Dan is alles binnen 30 seconden al gehalveerd. Het is dus belangrijk de ruimte waarin je werk en woont goed te ventileren. Een goede aanvoer van verse lucht reguleer je met een geautomatiseerd ventilatie systeem of door de ramen open te zetten. Recirculatie van lucht wordt afgeraden.

Wat kun je thuis of op kantoor doen?

Om de verspreiding van het corona virus te verkleinen, is het belangrijk de luchtvochtigheid op peil te houden; zowel in huis als op kantoor. De luchtvochtigheid in huis verhoogt automatisch wanneer je doucht, kookt, de was in huis droogt of veel planten in huis hebt. Je kunt ook een luchtbevochtiger aanschaffen. Sommige luchtbevochtigers reinigen ook de binnenlucht door stof en pollen uit de lucht te halen.

Op de luchtvochtigheid op kantoor heb je vaak minder invloed. Soms beschikt jouw kantoor al over een goed uitgerust mechanisch luchtbevochtigingssysteem. Zo zijn er systemen met vernevelaars en stoombevochtiging verkrijgbaar. Zijn die er niet? Maak de verspreiding van het corona virus in een lage luchtvochtigheid op kantoor dan bespreekbaar en kijk of het mogelijk is hygrometers en luchtbevochtigers aan te schaffen.

1,5 meter afstand en handen wassen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat zowel de luchtvochtigheid als ventilatie een rol spelen bij verspreiding van virussen als corona. Dit neemt niet weg dat je nog altijd goed je handen moet wassen en 1,5 meter afstand moet bewaren. Maak je toetsenbord en telefoon op je werk ook regelmatig schoon en ga niet samen in de lift staan. Goed ventileren en de juiste luchtvochtigheid verlagen de kans op besmetting, maar voorkomen niet dat het corona virus wordt overgedragen.

Handen wassen en 1,5 meter