Luchtvochtigheid in huis

Waarom airconditioning? Ieder mens voelt zich prettig bij een bepaalde temperatuur en een goede vochtigheidsgraad. Daarbij gelden de volgende waarden als ideaalwaarden voor een mens:

  • een temperatuur tussen 19°C en 22 °C graden
  • een relatieve luchtvochtigheid van 40% tot 60%

Door middel van airconditioning kunt u de temperatuur bij u in huis controleren.©Een laag percentage relatieve luchtvochtigheid zorgt voor een droge lucht in uw huis. Dit kunt u merken als u last heeft van droge lippen of een droge neus. Een hoog percentage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het klam is bij u in huis. Dat merkt u als het warm en benauwd is bij u in huis. Een bijkomend risico in een vochtige omgeving is dat er schimmel kan ontstaan.

Met airconditioning maakt u de de temperaturen en de relatieve luchtvochtigheid beheersbaar.
De constante luchttemperatuur, afkomstig uit een airconditioning, maakt het verblijf in een ruimte aangenaam. Veel mensen weten niet dat de vochtigheid in de lucht minstens zo bepalend is. Ons lichaam voert warmte af door te zweten. Vochtdeeltjes worden opgenomen door de lucht in de ruimte waar u zich bevindt. Zonder airconditioning raakt de omringende lucht snel verzadigd en ervaart het lichaam problemen met de afgifte van warmte. Airconditioning voorkomt het benauwde gevoel. Met airconditioning zorgt u dus niet alleen voor verkoeling tijdens warme dagen, maar haalt u ook het vocht uit de lucht, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat.

Naast de temperatuur en de luchtvochtigheid zorgt airconditioning er ook voor dat
de lucht in uw huis circuleert. Dat is belangrijk om de temperatuur gelijkmatig te verdelen.
De lucht wordt gereinigd: stofdeeltjes worden gefilterd en afgevoerd met het condenswater.

Met behulp van airconditioning controleert u de temperatuur in huis.©Maksud-Fotolia

Airconditioning zorgt naast een prettige temperatuur en luchtvochtigheid dus direct voor een fijner wooncomfort. Dit heeft een positief effect op uw gezondheid, omdat uw woon- en/of slaapkamer op die manier nooit meer te warm of te koud is. Daardoor voelt u zich meer op uw gemak en kunt ook beter slapen.
Ook in bedrijven heeft onderzoek uitgewezen dat de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid zorgen voor een goed werkklimaat. Dat stimuleert de productie en zorgt voor minder zieke en gemotiveerde werknemers. Een kantoor zonder airco kan zelfs zorgen voor het zogenaamde sick-building syndroom.

Lees meer over het kopen van een airco.

Ga terug naar het menu: airco thuis.