Auto airco

Het is bijna een voorwaarde voor iedere autobezitter geworden: auto airco. Auto airco zorgt niet alleen voor verkoeling, veel automobilisten gebruiken de airco ook om de slaap te verdrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Meer dan de helft van de Nederlandse automobilisten heeft ten minste één keer vermoeid autogereden het afgelopen jaar. Iets meer dan de helft van de vermoeide automobilisten gebruikt de auto airco om de slaap te verdrijven. Iets minder dan de helft zet de radio harder aan.

Er blijken weinig verschillen te zijn met onderzoek naar buitenlandse automobilisten.

Airco in de winter

U denkt wellicht dat auto airco alleen handig is in de zomer. Dit is niet het geval! Als uw ruit beslagen is, is het namelijk slimmer om uw airconditioning te gebruiken om uw ruit te ontwasemen. Uit de auto airco komt namelijk droge lucht, waardoor het sneller gaat.

Het is belangrijk uw airco goed te onderhouden. Reparatuur van de auto airco kan u veel geld gaan kosten.©dpchung - Fotolia

Misschien denkt u: “de auto airco aanzetten in de winter is me veel te koud!”. Geen probleem; zet gewoon de kachel (blower) erbij aan. Daarnaast is het ook goed voor de auto airco om deze geregeld te gebruiken. Gebruikt u de auto airco namelijk alleen in de zomer, dan kan de auto airco uitdrogen. Daardoor krijgt u lekkages. Dit is het meest voorkomende probleem bij de auto airco.

Reparatie airco

Het repareren kan u veel geld kosten. Denk alleen aan het inbouwen van een nieuwe compressor. Dit zal u op zijn minst 750 euro kosten. Daarom is het beter auto airco problemen te voorkomen door wekelijks de auto airco 10 minuten een keer aan te zetten.

Niet alleen voor uw portemonnee is een lekkende auto airco vervelend. Ook voor het milieu is een lekkende auto airco schadelijk. Het koudemiddel dat wordt gebruikt in de airco bevat namelijk HFK-gassen. Zodra een auto airco gaat lekken, komen deze gassen vrij in de atmosfeer. Die gassen dragen bij aan het broeikaseffect.

Onderhoud en levensduur auto airco

De auto airco geeft over het algemeen de eerste drie jaar geen problemen. Na drie jaar is het verstandig om jaarlijks een specialist de auto airco te laten controleren.


Tip

Voor het vinden van een reparateur voor uw auto airco kunt u het trefwoord airco of bijvoorbeeld aircoservice en u woonplaats invullen in een van onze bedrijvengidsen zoals Uw-adres, Faxgids of Web2day. Zo vindt u snel een passend bedrijf bij u in de buurt.

Technische werking van de auto airco

De auto airco functioneert als volgt:

 1. er circuleert een koudemiddel onder druk in een gesloten systeem;
 2. de compressor verplaats daarbij het koudemiddel naar de condensor;
 3. het koudemiddel wordt opgewarmd en door de condensor gepompt;
 4. de warmte die ontstaat geeft de condensor af aan de rijwind. Omdat de temperatuur daalt, wordt het koudemiddel een vloeistof;
 5. vervolgens filtert de filterdroger vocht en vuil uit de lucht die gekoeld wordt;
 6. het koudemiddel dat vloeibaar is geworden bij punt 4, vloeit vervolgens naar een expansieventiel. Dit expansieventiel laat een kleine hoeveelheid koudemiddel door, wat de druk vermindert;
 7. de verdamper zorgt er tenslotte voor dat het koudemiddel weer gas wordt. Dit gas is de koele lucht die uiteindelijk langs de verdamper in de auto terechtkomt.

Andere tips om uw auto airco goed te onderhouden zijn:

 • de auto airco alleen gebruiken als het echt nodig is, maar tenminste één keer per week 10 minuten. Daardoor voorkomt u lekkage van uw auto airco.
 • Airco uitzetten vlak voordat u de motor uitzet. Daardoor vermindert u het risico op schimmel en vervelende geurtjes.
 • Gebruik de airco als uw ramen beslagen zijn. Vanwege de droge lucht zullen uw ramen sneller ontwasemd worden. Daarnaast is het ook beter voor uw autoradio om de lucht zo snel mogelijk te ontvochtigen.
 • Zet de airco uit als uw auto extra vermogen heeft. De auto airco gebruikt ongeveer 7 pk van de motor. Als uw auto een caravan trekt en/of in de bergen rijdt, is het handig dat de auto al het vermogen kan gebruiken dat de motor heeft.

Let bij de aanschaf op het soort auto airco dat uw auto heeft. Als u het budget ervoor heeft, is het aan te raden om een auto met climate control aan te schaffen. Dit systeem reguleert de temperatuur computergestuurd. Als de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de climate control zich automatisch uit.

Ga terug naar de startpagina.