Mechanische ventilatie

Via ramen of ventilatieroosters komt lucht van buiten naar binnen bij mechanische ventilatie. Het ventilatie systeem zorgt er dan voor dat de binnenlucht weer naar buiten afgevoerd wordt.

Bij mechanische ventilatie komt frisse lucht binnen via ramen of ventilatieroosters.© fefufoto - Fotolia

Er zijn twee verschillende effectieve mechanische ventilatie systemen:

  1. Vraaggestuurde ventilatie
  2. Gebalanceerde ventilatie (met warmteterugwinning)

Om de mechanisch ventilatie goed te laten werken, is energie nodig. Toch hoeven deze mechanische ventilatie systemen niet zoveel energie te kosten om te voorzien in goede ventilatie. Toevoer van frisse lucht is gedurende de hele dag belangrijk. Laat de ventilatie daarom aanstaan. Pas de mechanische ventilatie aan, aan het aantal mensen in een ruimte en de omstandigheden.

Extra ventilatie is nodig na het:

  • slapen
  • douchen
  • koken

Een tip om goed te ventileren is om de afzuigkap na het koken nog een kwartier aan te laten staan.© Thomas Wagner - Fotolia

Lees meer tips voor goede ventilatie.

Vraaggestuurde ventilatie

Constant lucht wegzuigen is wat er met het systeem van vraaggestuurde ventilatie gebeurt. De wind blaast de binnenkomende lucht naar binnen. Deze frisse lucht komt via ventilatie roosters boven de ramen naar binnen. U kunt ervoor kiezen om alleen mechanische ventilatie toe te passen in de ruimte waar u zich bevindt. Met vraaggestuurde ventilatie gaat dat automatisch. Er wordt dan alleen geventileerd als het echt nodig is.

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning

Het gebalanceerde mechanische ventilatie systeem zorgt voor de toevoer van buitenlucht en de afvoer van binnenlucht. De toevoer en afvoer van buiten- en binnenlucht is daarbij met elkaar in balans. Dat betekent dat er net zoveel lucht naar binnen geblazen wordt als er lucht wordt weggezogen. Bij gebalanceerde ventilatie is in veel gevallen ook sprake van warmteterugwinning.

Bij warmteterugwinning wordt de warmte opgevangen en weer afgegeven aan de inkomende lucht. Dat gebeurt door de warmtewisselaar die in de ventilator is ingebouwd. Zo wordt de verse lucht voorverwarmd en is er minder energie nodig om deze lucht op te warmen.
Mocht het gebalanceerde ventilatie systeem uitvallen, dan is het moeilijker om de binnenlucht te blijven verversen. Het raam openen is dan een oplossing.

Na het douchen is het goed om te ventileren door middel van het openen van een raam.©Marina Lohrbach - Fotolia

Tips & trucs voor goede (mechanische) ventilatie

  • Na het douchen gedurende minimaal twee uur de badkamer ventileren. U doet dit door een raam open te zetten of door middel van een ventilator.
  • Laat na het koken de afzuigkap nog minimaal een kwartier aan staan en maak filters regelmatig schoon.
  • Zet klapraampjes of ventilatie roosters altijd een klein stukje open, ook in de winter. Rokers moeten hierbij zorgen voor extra ventilatie.
  • Ga na of de ventilatie kanalen niet met kranten zijn dichtgestopt. Controleer of de roosters in de kruipruimte en spouwmuren open zijn.
  • Laat mechanische ventilatie periodiek reinigen. Ten minste één keer per jaar. Aangezien er veel luchtstromen door een ventilatie systeem gaan, kan stof de toevoer en afvoer van lucht blokkeren. Daardoor kan de ventilator minder goed gaan werken en ook lawaai produceren.

Kijk voor meer informatie over ventilatie op Wikipedia.

Ga terug naar het artikel over ventilatie.

Terug naar het hoofdmenu: airco thuis.