Onderhoud ventilatie thuis

Net als veel andere mensen gebruikt u waarschijnlijk een ventilatiesysteem thuis. Dan is het belangrijk dat u zorgt voor onderhoud aan dit ventilatiesysteem. Regelmatig schoonmaken van uw ventilatie voorkomt schimmel en vocht in huis. Daarnaast bent u altijd verzekerd van schone en gezonde lucht wat goed is voor uw gezondheid.

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de vervuilde lucht en vocht in uw huis wordt afgevoerd en frisse en gezonde lucht binnenkomt. De vervuilde lucht voert het systeem via afzuigkanalen in de badkamer, het toilet en de keuken af. Bij dit soort ventilatiesystemen raken de afvoerkanalen na een aantal jaar verstopt met stof en vuil. Dat betekent dat de afvoer van vervuilde lucht niet meer goed functioneert. Hierdoor kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of geïrriteerde luchtwegen.

Ook geluidsoverlast is een negatief gevolg van een verstopte ventilatie. Uit onderzoek blijkt dat het ventilatiesysteem vanwege slijtage en achterstallig onderhoud 5% tot 10% per jaar minder goed werkt. Bij onderhoud aan uw ventilatie werkt uw ventilatie bijna weer zo goed als nieuw (tot 90%).

Specialist inhuren voor onderhoud ventilatie

Om de schadelijke gevolgen voor uw gezondheid en de slijtage aan het ventilatiesysteem tegen te gaan, huurt u iemand in die jaarlijks onderhoud aan uw ventilatie pleegt. Het reinigen van de mechanische ventilatie is werk voor specialisten.

Dit kan bijvoorbeeld bij de Nuon of bij een schoorsteenveegbedrijf. U kunt kiezen voor een eenmalige reiniging of een contract. Als u kiest voor het contract komt de Nuon twee keer per jaar om uw ventilatiesysteem te reinigen.

Zelf uw ventilatie onderhouden

U kunt zelf ook een heel eind komen bij het het onderhouden van uw ventilatiesysteem. Als u dit twee keer per jaar doet, dan is dat genoeg. Tenzij u ergens woont waar de luchtkwaliteit matig is, zoals bijvoorbeeld langs de snelweg of in de buurt van een industrieterrein. Om uw ventilatiesysteem te reinigen, neemt u de volgende maatregelen:

  • Ventielen schoonmaken met een vochtige doek.
  • Reinig vervuilde ventielen door ze van de wand of het plafond te halen en ze met een sopje schoon te maken.
  • Verwissel de ventielen niet bij het terugplaatsen! Vaak kunt u zien waar de ventielen horen door het merk of een nummer.
  • Maak de filters van de ventielen schoon met een sopje.
  • Houdt de ventilatieroosters schoon door deze te stofzuigen of met een borstel schoon te vegen.

Verder lezen over ventilatie

Meer weten en lezen over ventilatie doet u via de volgende links: