Ecobouwen

Bij ecobouwen gaat de voorkeur uit naar het bouwen met natuurlijke producten om zo de fossiele brandstoffen zo min mogelijk of niet te gebruiken. Ecobouwen is in de huidige maatschappij steeds belangrijker geworden.

Met de komst van het bewustzijn voor de natuur, heeft het ecobouwen ook een spurt gehad. Ook klimaatbeheersing kan met ecobouwen goed gecombineerd worden.

Toepassing van ecobouwen

Ecobouwen is het bouwen met natuurlijke producten in plaats van kunststof producten.©fefufoto - FotoliaVoor het isoleren van woningen gebruikt men bij het ecobouwen in plaats van kunststof natuurlijke producten. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Leem: Leem is een veelgebruikt product bij ecobouwen. Dit is een duurzaam en natuurlijk product dat veel voor wanden gebruikt worden. Leem is warmte- en vochtregulerend. Lemen wanden slaan daardoor vocht op natte dagen op en geven dit op droge dagen weer af. Daardoor bespaart u energie en blijft uw wand koel in de zomer en warm in de winter. Dit heeft uiteindelijk ook een positief effect op de luchtvochtigheid bij u in huis.
  • Kurk: De kurk wordt verwerkt in kurkplaten of kurkkorrels. De voordelen van kurk zijn dat het zijn isolatiewaarde niet verliest naarmate u kurk langere tijd als isolatiemateriaal gebruikt. Tevens is het vochtafstotend en goed bestand tegen ongedierte.
  • Klei: Klei als isolatiemateriaal is mogelijk door het gebruik van kleikorrels. Omdat leem ook klei bevat, zijn de kenmerken van leem ook van toepassing op klei.
  • Wol: Wol reguleert de warmte en vocht in de te isoleren ruimte. Het voordeel van wol is dat luchtvochtigheid geen invloed heeft op de isolatiewaarde.
  • Riet: U kent ze wel; die traditionele boerderijen met hun idyllische rieten daken. Het moderne rieten dak heeft een goede isolatiewaarde. Dat komt omdat het riet op een houten beplating vastgemaakt wordt. Zo komt er geen lucht meer door het riet de woning in. Heeft u interesse in een rieten dak en wilt u meer informatie, kijk dan eens op: www.rietpromotie.nl
  • Houtvezels: Houtvezels van naaldbomen worden gebruikt om isolatieplaten te maken. Deze worden vooral gebruikt om daken en gevels te isoleren. Houtvezels kunnen zowel voor isolatie in de winter en in de zomer toegepast worden. Tevens zijn deze houtvezelplaten vochtregulerend omdat zij de vocht opslaan.

Verwarmen via ecobouwen

Tegelkachels en warmtemuren worden in plaats van ventilatie gebruikt. Warmteverlies probeert men hierdoor te voorkomen. Verwarmen via ecobouwen gebeurt vooral via de wanden. Alleen als er weinig wandoppervlakte is, wordt de vloer ook gebruikt. De wand verwarmt een ruimte door de warmte via warmtestralen af te geven. U kunt dit vergelijken met de warmte die zonnestralen afgeven. Daarbij blijft de luchtvochtigheid ook op peil. In de zomer kunt u via de wanden de gewenste ruimten ook koelen. Dit gebeurt door koud water door het wandsysteem te laten vloeien. Daarbij produceert deze verkoeling via de wanden geen geluid. Vanwege de gelijkmatige afgifte van de verkoelende stralen tocht het ook niet.

Verwarmen met pellets

Als u een verwarmingsinstallatie met pelletkachel en pellets gebruikt, bespaart u flink op uw energierekening. ©Arthur Braunstein - Fotolia

Als u pellets gebruikt om uw huis te verwarmen, beheerst u uw binnenklimaat op een natuurvriendelijke manier. Pellets is houtafval van zagerijen, zoals zaagsel en houtkrullen. Daarom hoeven er voor het gebruiken van pellets geen bomen gekapt te worden. Overigens is het verwarmen van uw woning met pellets via de centrale verwarming al redelijk bekend in Nederland. Omdat de brandstofprijzen steeds duurder worden, is het verwarmen met pellets in plaats van een alternatieve een volwaardige manier geworden om te besparen op uw energierekening en het milieu. In België zijn er al enkele fabrieken die pellets produceren. Vanwege de lokale productie, blijven de prijzen ook laag in vergelijking met andere brandstoffen. U kunt ervoor kiezen om uw bestaande verwarmingsinstallatie te blijven gebruiken in combinatie met de pellets of een nieuwe verwarmingsinstallatie aan te schaffen. Bij gebruik van een nieuwe verwarmingsinstalltie is het gemakkelijker om uw pellets op te slaan.

Pellets bestaan uit houtafval van zagerijen zoals houtkrullen en zaagsel.©NYTECH Corp, 03

Ga terug naar het hoofdmenu: Airco in bedrijven.