Mobiele airco is een uitkomst

Airco op het werk en in de auto is voor iedereen bijna normaal geworden. Maar ook thuis is het fijn om vooral in de zomermaanden te kunnen beschikken over een airco thuis.

De mobiele airco kan overdag in de huiskamer en ’s nachts in de slaapkamer gebruikt worden. Zo beheerst u zelf uw klimaat in huis.

Soorten mobiele airco

De mobiele airco is er in twee uitvoeringen:

  • de monoblock mobiele airco
  • het splitsysteem

Een monoblock mobiele airco is gemakkelijker te verplaatsen dan een splitsysteem.© terex - FotoliaHet voordeel van een monobloc mobiele airco is, dat deze mobiele airco wat gemakkelijker te plaatsen en van plaats te veranderen is. Splitsystemen hebben daarentegen meer koelvermogen en maken ook minder geluid. Warme lucht van binnen wordt bij de monobloc mobiele airco via een slang afgevoerd. Splitsystemen bestaan uit twee onderdelen die met elkaar via buizen in verbinding staan: een binnenunit en een buitenunit. De warmte binnen wordt via de binnenunit naar de buitenunit gevoerd.

Geluidsniveau mobiele airco

De mobiele airco komt dan van pas als u tijdens een warme zomernacht wat verkoeling in uw slaapkamer wilt hebben. Toch kan het geluid van de mobiele airco nog vervelender zijn dan de warmte. Mobiele airco’s staan er namelijk wel om bekend dat ze niet altijd even stil zijn. Let daarom bij de aanschaf van een mobiele airco op het geluidsniveau. Lees de meningen van verschillende mensen die ervaringen met mobiele airco hebben wat betreft (de aanschaf van) verschillende mobiele airco’s op het forum van Radar.

Koelvermogen mobiele airco

Het koelvermogen is het belangrijkste aspect van de mobiele airco. De mobiele airco kan in principe maar één ruimte koelen. Let daarom op bij de aankoop van de mobiele airco wat de grootte is van de ruimte die de mobiele airco moet gaan koelen. Is er sprake van een grotere ruimte die gekoeld moet worden, dan heeft uw mobiele airco ook meer koelvermogen nodig. Andere factoren spelen daarbij ook een rol, namelijk:

  • het verschil tussen de gewenste en de werkelijke temperatuur
  • de hoeveelheid mensen die zich in de ruimte bevinden
  • welke ligging de ruimte heeft in verband met de zon

De fabrikant van de mobiele airco kan u helpen de juiste keuze te maken.

Onderdelen mobiele airco:

Splitsystemen bestaan uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn door een slang.©

De mobiele airco is standaard uitgerust met drie onderdelen:

  1. Verdamper: de ventilator voert de warme lucht vanuit de ruimte over de verdamper. Door de verdamper stroomt koelmiddel. De vloeistof neemt de warmte op uit de omgevingslucht. Daarbij gaat deze vloeistof over in gas. Koude lucht houdt minder vocht vast dan warme lucht, dus condenseert er vocht. De afgekoelde en ontvochtigde lucht wordt terug de ruimte ingeblazen.
  2. Compressor: de compressor perst het koelmiddel samen en laat het door de mobiele airco stromen. Door het samenpersen warmt het koelmiddel op.
  3. Condensor: het opgewarmde koelmiddel stroomt hier naartoe, het gas wordt hier weer vloeibaar. De warmte uit het koelmiddel komt daarbij vrij en wordt naar buiten afgevoerd.

Tip

Het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur moet niet te groot worden. Een groot temperatuurverschil voelt namelijk onprettig aan. Ideaal is een temperatuurverschil van maximaal 7°C.

Voordelen mobiele airco

Het grootste voordeel van de mobiele airco is logischerwijze dat u de mobiele airco kunt verplaatsen. Daarnaast is de aanschafprijs vergeleken met andere airconditioning relatief laag. Als u de mobiele airco zo instelt dat het binnen koeler is dan buiten, dan voelt de koelte van de mobiele airco nog altijd prettig aan. Mede doordat u geen last heeft van het broeierige gevoel dat vochtige warme buitenlucht geeft (uiteraard in de zomer).

Nadelen mobiel airco

Het grootste en meeste bekende nadeel van de mobiele airco is, dat de mobiele airco in de regel veel geluid produceert. Daarnaast zorgt de afvoer van warmte met slang voor warmte van buitenaf en is niet mooi.

Ga terug naar het menu: airco thuis.